Hogyan készült?

Zöld dió gyártása

A zöld dió fa ládákban, rekeszekben kerül beszállításra az üzembe. Ezután egy mechanikus tisztítás következik. Erre a feladatra mechanikus dörzstísztító  gépet használunk. A zöld diót a felső kemény héjától szabadítjuk meg. Ez a vastagság változó (0,2-0,5 mm).
Ezután a dió áztatásához műanyag, 5-600 literes tartályokat használunk fedővel. A diót kb. 7-10 napig áztatjuk hideg vízben, miközben napjában háromszor lecseréljük a vizet.

Majd a dió szurkálása során tűvel vagy más megfelelő eszközzel megszurkáljuk a zsenge, zöld diót. Ezen művelet elvégzése manuálisan történik. 
A megszurkált dió főzése több stádiumban történik. Először cukros szirupot készítünk és abban főzzük a diót.  Azután egy pár napra állni hagyjuk. A második főzés már fűszerek és ízesítők hozzáadásával történik addig, ameddig a diók minden vizet kiadnak magukból és a szirup eléri a végleges cukortartamot (megfelelő szárazanyag tartalmat) és pH értéket.

A főzés gáz fűtésű főző üstökben történik  állandó felügyelet mellett.
A termék töltése huta tiszta üvegbe, zárása Twist Off 100°C alatti lapkával történik. Az üvegbe töltés előtt az üveget felfordítva hideg vízzel kiöblítjük, majd sűrített, szűrt levegővel leszárítjuk a belsejét. A diót kanállal (fogóval) belerakjuk az üres, tiszta üvegbe. A szirup töltése forró állapotban (80°C) történik egy adagoló pumpa segítségével.  A termék lezárását egy TO zárófej végzi. A termék hőkezelése az alacsony pH (3,2-3,6) és a magas szárazanyag tartalom (>72Re%) miatt nem szükséges.

A lezárt félkész terméket raklapra rakva tároljuk.
Csomagolás alkalmával a vákuum ellenőrzött terméket címkével látjuk el, majd papír tálcába helyezzük és raklapra rakjuk. A vákuum ellenőrzést és a csomagolás műveleteit manuálisan végezzük.

 

Facebook