A Zöld Dióról

A diófa nálunk őshonos növény; a honfoglaló magyarság vándorlásai során már megismerkedett vele, és itt régi ismerősként találta, gyűjtögette és fogyasztotta termését. A diófák szinte összefüggő állományban a folyókat kísérő erdőkben fordulnak elő; legismertebb eredeti termőhelyük Tiszacsécse és Milota környékén található, ahonnan a legjobb fajtái is származnak.

Kevesen tudják, de a dió felhasználásának több évezredes múltja van. Szinte minden része értékes és használható erre-arra.

A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió. A zöld dió csak akkor fogyasztható, ha belül még puha.

Ha nem akad meg a fogpiszkáló a héjában, akkor szedhetünk gyógyító, ízes, illatos zöld diót.

A fiatal zöld diónak jelentős c-vitamin tartalma van. Az éretlen termésfal nagy mennyiségú tannint tartalmaz. Továbbá csersav- és nafto-kinon-származékok halmozódnak fel benne. Egészségi szempontból ezért a szirupban eltett zöld dió fontos téli c-vitamin forrás. Fájdalmas őszi, tavaszi torokgyulladás esetén kimondottan ajánlják e készítményt. A zöld dió befőtt télen az asztalon nem csak ínyencség, hanem természetes gyógyszer.

A zöld dió állítólag tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Fertőtlenítő hatása jelentős, ezért féregűzőnek is mondják. A főzete alkalmas bőrkiütés, szemgyulladás ellen.

Magas vastartalma miatt vashiányos állapotok megelőzésére használatos. A zöld dió szirupban különösen ajánlott sápadtság, vérszegénység, levertség esetén.

Jól ismertek és széles körben használtak a különböző zöld dió készítmények: eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok és egyebek.

Gasztronómiai szempontból is igen széles lehetőségeket biztosít számunkra ez a kulináris ínyencség. Használhatjuk ízkiemelőnek különböző húsokhoz: kacsa, liba és egyéb vadashoz is. De kiváló alkotó eleme lehet a sajttálaknak, libamájas készítményeknek. És ha desszertre vágyunk, akkor akár gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, akár fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik a zöld dió szirupban egyedisége és ízvilága.

Jó egészséget! Jó étvágyat!

 

Facebook